Monday 23 February 2015

choc banana muffin with oreo crumb

 
Muffin is something you can still do after a long day at work. Secara relatifnya, lebih mudah berbanding kek. Tak perlu keluarkan mixer. You'll need two bowls, satu untuk bahan kering, satu lagi untuk bahan basah. Kalau tiba-tiba balik kerja, anak-anak buat surprise, esok ada jamuan kelas, pot-luck fashion. Fret not, muffin it is then. Among others la .. coz nugget and sausage are among the hit too :-)

Yang ni hasil adaptasi resepi Nigella Lawson.

Bahan-bahan
- 3 biji pisang masak +
- 1/2 cawan minyak sayur +
- 2 biji telur (dipukul sedikit) +
- 1/2 cawan gula perang
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- 3 sudu besar serbuk koko
- 3 sudu besar oreo crumb

- Panaskan oven 160d, api atas bawah, fan on.

- Di dalam satu mangkuk, campurkan semula bahan bertanda + (bahan basah)
Tips - pecahkan telur dahulu dan dipukul sedikit, kemudian masukkan bahan lain supaya tak perlu guna mangkuk lain untuk telur)
- Di dalam mangkuk lain, gaul rata bahan selebihnya (bahan kering)
- Masukkan bahan basah ke dalam mangkuk bahan kering.
- Gaul rata.
Tips - until just mixed, don't over do it
- Cedokkan ke dalam muffin pan atau bekas cupcakes.
- Bakar selama 15-20 minit.

Note:
Resepi asal guna tepung multipurpose dan baking soda, my shortcut guna tepung naik sendiri.
Resepi asal tiada orea crumb.



No comments:

Post a Comment